Jordi Ribera (seleccionador d’Espanya): «Quan guanyem, hem de saber transmetre el nostre esperit d’equip»

L’entrenador de la selecció espanyola, Jordi Ribera, ens ha ofert un col·loqui en el qual ha explicat alguns dels punts claus dels èxits del combinat espanyol d’handbol masculí, el dimecres 10 de maig a la Casa de Cultura, davant una cinquantena de socis i jugadors del club. Entre ells, el gironí ha parlat de la importància de comptar amb una metodologia en tots els equips, de la capacitat de lideratge o la capacitat de repercussió dels jugadors al seu entorn.

Amb això, el tècnic ha explicat que de jove era un amant del futbol, no obstant això, va acabar practicant l’handbol pels seus amics. «Era pivot i era bastant dolent» ha assenyalat entre rialles. A partir d’aquí, i amb només 15 anys, va arrencar el seu periple com a entrenador, dirigint equips de totes les categories, fins que va retornar del servei militar, moment en el qual va començar a entrenar la selecció catalana juvenil i va formar part d’un programa, amb l’objectiu de detectar jugadors per als Jocs Olímpics de Barcelona 1992. La Juventud Deportiva Arrate o el CD Bidasoa Irun també van ser algunes de les seves experiències en banquetes professionals.

Quan semblava que els camins de Ribera i l’handbol se separarien i ell compliria un dels seus somnis, obrir un restaurant, una trucada de la selecció d’Argentina ho va canviar tot: «Era una experiència que la volia viure, sobretot en l’àmbit personal». Això va obrir les portes perquè el gironí acabés dirigint la selecció de Brasil, amb la intenció que el país fes un bon paper en els Jocs Olímpics dels quals n’eren amfitrions, l’any 2016: «Va ser una experiència més profunda, i és que és un país amb molt handbol. També vam decidir treballar per la base i la formació i fer un projecte gran a través de la promoció».

A partir d’aquí, Ribera va aterrar a la selecció espanyola i ha explicat que, d’ençà de la seva arribada, va tenir una cosa clara: «Era molt important crear una identitat comuna, dels equips de la base fins a la selecció absoluta. És per això que tots els entrenadors tenen un abecedari, perquè així millorem el rendiment dels nostres jugadors. A més, traslladem coses de l’equip absolut al planter, però també coses del planter a la selecció absoluta».

Què representa ser jugador de la selecció?

Ribera ha volgut donar un missatge als nostres jugadors: «Cada jugador té unes aspiracions i a vegades per complir els nostres somnis hem de deixar de costat algunes coses». A més, el gironí ha afegit el que representa vestir la samarreta de la selecció espanyola: «Sempre els dic als jugadors que estan en la selecció, que formar part és una cosa especial, i és que no tothom ho pot fer. No obstant això, quan fem un gol o quan guanyem el partit, hem de saber transmetre el nostre esperit de grup. No ens adonem del que podem repercutir en la gent del nostre voltant».

El gironí també ha explicat l’experiència de la selecció espanyola en els Jocs Olímpics de Tòquio 2021 o les diferents participacions en els Campionats d’Europa o en els Campionats del Món, destacant la importància que va tenir per a l’equip que fossin una pinya. «No hi ha res més satisfactori que veure l’alegria dels jugadors quan es compleixen els objectius».

En acabar, Jordi Ribera ha aprofitat l’ocasió per respondre algunes preguntes dels presents, entre les quals ha destacat la importància de l’aspecte anímic dels jugadors, com determinar els rols en un equip, la psicologia en els moments decisius o la nova normativa de 7 contra 6.

Nielo Ballart

Leave a Reply